Pokud chcete do nového roku vkročit zdraví, nenaleťte šarlatánům, kteří si mnou ruce, jak lehce zbohatnou na lidské hlouposti. Nutkavá potřeba detoxikovat svoje tělo nemá nic společného s nahromaděním toxinů ve vašem těle. Pocit nadýmání a únava je výsledkem toho, že jste na Vánoce snědli celou perníkovou vesnici, kterou jste na nový rok zapili galonem šampaňského.
Máme tu období detoxikací a naděje, že se nám podaří vykročit do nového roku zdravější a krásnější. Mnoho lidí začne po svátcích uvažovat o různých detoxikacích a čistících přípravcích, které nám mají jako zázrakem pomoci zbavit se všech prohřešku, kterých jsme se na vlastním těle dopustili.
Naneštěstí však neexistují žádné důkazy, že pití různých čajů, roztoků, šťáv nebo užívání jiných tzv. detoxikačních výrobků dokáže zlepšit cokoli, kromě přinášení zisku lidem, které je prodávají. Propagace detoxikačních kúr se dnes masivně rozmohla, protože výrobci si dnes dokáží vymyslet zajímavé a vědecky znějící mechanizmy, na základě nichž tvrdí, že naše tělo vyplaví množství zlých toxinů. Kupující jsou však laici, kteří tyto informaci nedokáží kriticky zhodnotit a poznat, zda je popsaný mechanizmus vůbec fyzicky možný. Vidina rychle a jednoduše získaného zdravého těla bez zlých toxinů je silnější a většinou vítězí. Protože o detoxu hovoří hodně celebrit a (samozvaných a odborně nekompetentních) odborníků na výživu, není se čemu divit. Tvrzení o detoxikačních účincích jsou všude. Od blogů až po štítky na potravinách. Staly se proto chybně a neprávem legitimizované jejich všudypřítomností. Pro zdraví však neexistují žádné zkratky!
Mám pro vás ale dobrou zprávu. Detoxikace je proces, na který jsou naše těla už tisícovky let extrémně dobře vybavená, a vy můžete tyto procesy podpořit. Nepůjde však o žádné rychlé opravy nebo zázraky. Skutečným a vytrvalým řešením jsou správná rozhodnutí v životním stylu. Ty vám poskytnou dobrý základ. Není příliš lákavé říct, abyste jedli zeleninu, ale je to jediná rada, která skutečně funguje. A má to jednu velkou výhodu. Zelenina a ovoce jsou levné.
Pojďme si však říci, co jsou toxiny vlastně zač.
Se slovem toxin se už potkal snad každý, pochybuji, že aspoň polovina lidí, která toto slovo používá, ví, co znamená. Celkem logicky jasné je, že jde o něco, co pro nás může být škodlivé, ale to je velmi široký termín. Existuje celé spektrum toxinů v závislosti od toxicity. Už moudrý pan Paracelsus, otec moderní farmacie, řekl: „Všechno je jed, záleží jen na dávce.“ Toxicita závisí nejen na tom, o jakou látku jde, ale hlavně na tom, kolik jí vezmete. Dokonce i voda může být toxická, jakmile jí vypijete příliš.
Na jednom konci spektra najdeme opravdu nebezpečné látky, jako je olovo nebo čističe odpadů, po kterých je otrava jistá. Na straně druhé máme nízké hladiny toxinů v potravinách, které jíme, pijeme a dokonce ve vzduchu, který dýcháme. Taktéž sami produkujeme vlastní toxický odpad, prostřednictvím běžných procesů v těle, jako je cvičení (které produkuje kyselinu mléčnou) a trávení (které produkuje množství odpadových látek, které se stávají naší každodenní stolicí). Alkohol je například někde ve středu vzpomínaného spektra. Je toxický, a proto se po jeho užití cítíme opilí, ale při nízkých dávkách může být bez problémů tělem odfiltrovaný.
Detoxikační továrna v našem těle
Vaše tělo věnuje detoxikaci spoustu svých částí a orgánů, které jsou velmi účinné. První linie obrany proti čemukoli škodlivému, co vložíme do našeho trávicího traktu (např. rum s colou), jsou naše střeva a střevní bakterie v nich. Ony rozhodují, co se absorbuje do krevního oběhu, a povím vám, jsou opravdu vybíravé (neutralizují například viry a bakterie, které by byli pro náš organizmus škodlivé, kdyby se absorbovali). Co neputuje do krevního oběhu, jde naší zadní částí těla ven.
Téměř všechno, co z potravy vstřebáte, přechází krví přímo do vašich jater, kde komplikované chemické reakce rozhodnou, jaký bude osud přijatých látek. Pokud je něco užitečné (cukr z coly), játra to pošlou do oběhu, pokud jde o látky, které nemohou být okamžitě využitelné nebo by mohly být škodlivé, vaše játra jsou vyzbrojena enzymy, které je zneutralizují a pošlou z těla ven jako odpad. Většinou formou moči.
Pomozte vašim játrům
Vaše játra přefiltrují každou minutu více než jeden liter krve, to znamená, že krev celého těla proteče játry každých 5 minut. Tato spousta práce se odehrává bez toho, zda jí věnujete pozornost nebo ne. Naproti tomu, můžete udělat několik věcí, kterými pomůžete játrům tento filtrační systém zefektivnit. Prvním krokem by mělo být hydratovat, hydratovat, hydratovat. Voda je to, co vynáší odpadní produkty z vašeho těla pryč formou moči, potu a výkalů. Jak zjistíte, že jste hydratovaný? Pokud nechodíte na toaletu každých pár hodin a vaše moč není jasně až světle žlutá, musíte pít více vody. Džus se nepočítá, protože vysoký obsah cukru znamená pro játra víc práce. Na pročištění potřebujete čistou vodu. A stejně tak potřebuje vaše tělo pohyb. Cvičením nastartujete pohyb tekutin v těle a spustíte nutkání na velkou potřebu, což vám může pomoci například při problémech s nadýmáním. Nemusí jít o žádný maraton, stačí procházka, místo natáhnutí se před televizí.
Vzpomínáte si na všechny ty enzymy, které vaše játra používají na rozkládání nežádoucích sloučenin? Tyto enzymy si naše tělo vytváří z látek v některých potravinách, které
konzumujeme – konkrétně z celého ovoce, zeleniny, či proteinů. Měli byste jíst zeleninu a ovoce v celé formě a to pět až devět porcí denně. Ne však ve formě šťáv, protože ty neobsahují vlákninu. Nejenže jsou plné živin, o kterých jste už slyšeli – vitamin C, železo atd., ale jsou také zdrojem fytoživin, které podporují funkci jater. Tyto živiny jsou obzvlášť vysoce zastoupeny v brukvovitých rostlinách (růžičková kapusta, brokolice), v česneku, cibuli a v některých bylinkách.
Nepodceňujte důležitost vlákniny ve svém životě. Vláknina plus voda znamenají zdravé střevní pohyby a zdravé střevní bakterie. Obě podporují odstraňování odpadu jak z jater, tak z vašich střev. Vláknina je také potřebná k odstranění odumřelých buněk z vašich střev. Výskyt dobrých bakterií ve vašem střevě podpoříte taktéž preventivním užíváním probiotik, protože střevní mikroflóra je velmi citlivá na různé nepříznivé faktory, jakými jsou stres nebo kouření. Jedině tímto způsobem udržíte svá střeva zdravá a zaručíte, že budou vstřebávat živiny do vašeho těla správně.
Pokud vám však příležitostné hýření a nestřídmé konzumování přeroste přes hlavu a stane se vašim životním stylem, žádné množství vody, ovoce a zeleniny neodčiní trvalé poškození vašich orgánů. Nemůžete stále boxovat někomu do tváře, znovu a znovu a přitom čekat, že ten chudák bude mít na konci stejný počet zubů, jaký měl na začátku.
Som študent Farmaceutickej fakulty, Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne a rada sledujem pokroky vo vedeckom bádaní. Myslím si, že 21. storočie prinesie ešte veľmi veľa zaujímavých a rovnako šokujúcich objavov. Sme ešte len na začiatku poznávania toho, čo všetko probiotiká dokážu, no už teraz vieme, že škála ich účinkov je veľmi pestrá. Som nimi fascinovaná.
-
Karin Sedlákováhttps://www.symprove.cz/author/sedlakova/