Existuje léčba onemocnění SIBO? Syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva je léčitelné onemocnění, ale někdy se po vyléčení může znovu vrátit. Pokud je SIBO způsobeno jiným onemocněním, je třeba nejprve vyléčit toto onemocnění, jinak může být léčba neefektivní.
Léčba SIBO
SIBO se léčí primárně antibiotiky, buď krátkodobě anebo v delších cyklech, pokud se onemocnění vrací. Antibiotika slouží k účinnému potlačení baktérií, dokáží je udržet pod kontrolou. Užívání antibiotik však může výrazně narušit složení střevní mikrobioty, což se může projevit příznaky, které se podobají onemocnění SIBO. V takovém případě je vhodné užívat probiotika.
Prečtěte si více o onemocnění SIBO
A co kdyby se probiotika užívala místo antibiotik už od začátku léčby? Některé studie ukázaly, že probiotika jsou v léčbě SIBO o něco účinnější než antibiotika. Schopnost posilovat střevní stěnu, jakož i protizánětlivé, imunomodulační a antimikrobní účinky některých probiotik, mohou mít na léčbu SIBO pozitivní účinek. Ve studii, kde byla pacientům podávána kombinace přípravku s obsahem Lactobacillus plantarum a Lactobacillus rhamnosus, dokázaly tyto bakterie potlačit příznaky SIBO. Doporučuje se užívat probiotika spíše v méně komplikovaných případech SIBO nebo pokud je SIBO spojeno se syndromem dráždivého střeva, při němž mohou být rovněž užitečné. Pro dostatečný účinek je potřeba je užívat alespoň několik týdnů.
Dieta při SIBO
Jak jsme připomněli v předešlém článku, bakterie v tlustém střevě se podílejí na rozkladu potravy, kterou naše tělo neumí samo zpracovat. Především jde o takzvané FODMAP – fermentovatelné sacharidy, které jsou slabě absorbovatelné v tenkém střevě. V případě SIBO začnou přemnožené bakterie rozkládat tyto sacharidy brzy, tedy už v tenkém střevě, s čímž jsou spojeny nepříjemné příznaky tohoto onemocnění, např. průjem, nafukování nebo bolest břicha. Odstranění těchto sacharidů v potravě anebo snížení jejich příjmu tedy může zmírnit některé příznaky SIBO.
Názvy skupin sacharidů, kterým se vyhnout, skrývá zkratka FODMAP:
- F – fermentovatelné; to znamená kvasitelné – enzymaticky rozložitelné mikroorganismy, jakými jsou bakterie anebo kvasinky
- O – oligosacharidy; např. fruktany nacházející se v obilovinách anebo galaktany přítomné ve strukovinách
- D – disacharidy; např. laktóza nacházející se v mléku a v mléčných výrobcích
- M – monosacharidy; např. fruktóza nacházející se v ovoci, zelenině a v medu
- A – spojka 🙂
- P – polyoly; např. sorbitol, manitol, xylitol používaná jako sladidla
Potraviny s vysokým obsahem FODMAP, kterým byste se měli vyhnout:
- artyčoky
- česnek
- cibule
- fazole
- hrášek
- hrušky
- jablka
- ječmen
- med
- mléčné výrobky
- ochucené cereálie
- pšenice
- žito
- slazené nápoje
- sušené ovoce
- čočka
Jelikož SIBO je léčitelné, může být tato dieta jen dočasná. Prozatím si však můžete vychutnávat například tyto potraviny:
- arašídy
- listová zelenina
- maso
- mrkev
- některé ovoce (jahody, pomeranče, borůvky, hrozny)
- olivy
- ovesná kaše
- quinoa
- rýže
- vajíčka
- brambory