V posledních letech si pacienti podávají kliky dveří u specialistů, u kterých hledají pomoc při nejasných příznacích onemocnění střev, intolerance nebo potravinové alergie. Jak to vlastně je s těmi intolerancemi?
Nejnovější výzkumy a potravinové intolerance
Výzkumníci konečně potvrzují to, co pravidelně tvrdí roky: Některé potraviny se prostě s některými lidmi nekamarádí. Potravinové alergie jsou nám dobře známy, můžeme na ně podstupovat diagnostické testy pomocí krevních testů na přítomnost protilátek. Potravinové citlivosti nebo intolerance, jako například přežívání nežádoucích příznaků po konzumaci určitých potravin, nejsou tak snadno diagnostikovatelné. Neznamená to však, že jsou méně pravdivé nebo dokonce, jak říkají mnozí, vymyšlené pacientem. Stále více se dostávají do povědomí i díky tomu, že jimi trpí každým rokem více a více lidí.
Nejlepší způsob, jak identifikovat citlivost na potraviny, je vyloučení podezřelých potravin z jídelníčku, a následně opětovné přidání zpět do stravovacích návyků. Tímto způsobem umíme posoudit příznaky a předběžně vyhodnotit, která potravina nám neprospívá. Přestože je tento proces určitě časově náročnější než jednoduchý krevní test, je nezbytné, abyste se přesvědčili i sami o tom, co vašemu tělu nedělá dobře. Samozřejmě, tak jako při každé dietě a testování, i nyní doporučujeme konzultaci s lékařem předtím, než se pustíte do poznávání svého trávicího traktu.
Jak postupovat?
Během celého procesu si veďte deník, ve kterém si budete uchovávat informace o jídle, které denně zkonzumujete. Do deníku si pište co nejvíce informací, neboť i jiné faktory, jako je například počasí, nálada, cvičení a menstruační cykly, mohou mít vliv na vaše zažívací potíže a celkové příznaky.
Jak víte, které potraviny je třeba odstranit?
Obvykle se pacientům doporučuje začít s potravinami, které způsobují největší problémy i ostatním pacientům, kteří trpí některými z vašich příznaků. Podívejme se na nejčastější viníky potravinových intolerancí a alergií.
Mléčné výrobky
Pro ty, kteří prožívají některé z častých příznaků střevní nepohody, mléčné výrobky mohou být tou příčinou, proč se neumíte příznaků zbavit. Existují dva důvody, proč tomu tak je:
Mnoho lidí má intoleranci na laktózu. To jednoduše znamená, že jim chybí dostatek laktázy, trávicího enzymu potřebného k trávení cukrové laktózy, která je přítomna v mléčných výrobcích.
Mléčné výrobky obsahují protein zvaný kasein. Kasein může být obtížně stravitelný a může mít za následek alergické reakce a zánět v trávicím systému. Existují publikace od autora Harveyho Diamonda zvané „Jak si ovládat tělo“, ve kterých je dokonce sepsána studie, která potvrzuje tvrzení, že dospělí lidé mají jen velmi malou šanci strávit tento mléčný protein a většině lidí vysloveně neprospívá. Pokud vás zajímá více téma mléčných výrobků, doporučujeme právě knihu Harveyho Diamonda, který se této problematice věnuje rozsáhleji.
Pokud se rozhodnete otestovat tyto tvrzení sami na sobě, bude nutné zcela odstranit mléčné výrobky ze svého jídelníčku, a to – vyloučit mléko, sýr, máslo, jogurt a zmrzlinu. Tento seznam zahrnuje jakýkoli výrobek získaný z mléka krav, koz a ovcí.
Zdroj: Canva
Trojice nejznámějších alergenů
Arašídy
Arašídy jsou jistě na seznamu nejčastějších potravinových alergenů. Je tomu tak, protože počet alergiků je opravdu vysoký. Dokonce i když nemáte alergickou reakci po jejich snědení, je zde stále možnost, že jste na ně citliví. Možná jste nevěděli, že arašídy nejsou pravé ořechy, ale ve skutečnosti jsou klasifikovány jako luštěniny. Známky příznaky citlivosti na arašídy zahrnují respirační nebo trávicí potíže.
Vejce
Vejce bývají často na předních příčkách „alergických potravin“ u dětí. Existují v nich však také proteiny, které způsobují nežádoucí symptomy pro některé lidi v dospělém věku. Vaječné bílky mají těchto bílkovin nejvíc, pokud se však chystáte ze stravy eliminovat vajíčka, je nejlepší vyhnout se jim úplně. Po určité době bez vajíček můžete začít testovat, zda vám neprospívá celé nebo jen jeho část.
Lepek
Lepek je bílkovina nacházející se v ječmeni, pšenici a žitu. Alergici se jí musí vyhýbat úplně, protože má na jejich zdraví obrovský vliv. Pacienti, kteří mají celiakii nesmějí konzumovat žádné potraviny, jejichž obsahem je lepek. Možná byste byli překvapeni, v jakých potravinách se i jen ve stopových množstvích tato bílkovina nachází. Jak je však možné, že jste na lepek citliví, přestože nemáte celiakii? Může se to stát, protože pacienti trpící jiným onemocněním souvisejícím se střevním traktem mohou být citliví i na lepek a prožívat podobné příznaky, jako při celiakii. Spolehlivou odpovědí je však jen test.
Méně známé potraviny
Maso
Někteří lidé si stěžují také na citlivost na některé druhy masa. Teoreticky to může být způsobeno tím, jak se v dnešní době dobytek chová. Zvířata jsou krmena kukuřicí a sójou jako primárními zdroji krmiva, na rozdíl od tradičních pastvin, které byly kdysi samozřejmostí. Kromě toho se těmto zvířatům podávají i hormony a antibiotika, která mohou mít vliv na maso, které později konzumujeme.
Vyloučením masa na určité období můžete tuto teorii potvrdit sami na sobě. Existují různé dohady o tom, zda je maso v současné podobě vůbec vhodné ke konzumaci. Vždy si však můžete vyhledat místního dodavatele, který se umí za kvalitu dodávaného masa zaručit.
Káva
Mnoho lidí říká, že pití kávy stimuluje jejich střeva. Vědci jejich tvrzení do jisté míry také podporují, ale dívají se na to i z jiné strany. Pro některé to může být dobrá věc, ale pro ostatní skupiny lidí některé proteiny a chemikálie (salicyláty), které se nacházejí v kávě, zřejmě přispívají k nežádoucím zažívacím příznakům – a to už není dobré.
Přidáte-li kávu do seznamu potravin, kterým se vyhnete během několika týdnů, budete chytřejší a sami zjistíte, co je na tom pravdy. Jisté však je, že snížení příjmu kofeinu prospěje nejen vašim střevům, ale také pleti.
Co pomáhá?
Někteří lidé pociťují potíže s trávením jen částečně, například je trápí nadýmání, bolesti břicha a zhoršuje se to při konzumaci některých druhů potravin. Kromě intolerance však může jít o jinou příčinu – strava se pořádně nezpracuje, nevytráví a to způsobuje ve střevech problémy ústící až do nepříjemných stavů, kdy je pro nás obtížné normálně fungovat.
První pomocí jsou probiotika, živé bakterie, které nám pomáhají s trávením potravy a poskytují našim střevům pomocnou ruku. Je prokázáno, že užíváním živých bakterií se pacientům podařilo dostat stav jejich střev pod kontrolu a komplikace s trávením a nadýmáním zcela eliminovat.
Symprove bylo vyvinuto právě pro potřeby lidí, kteří zažívají dennodenní problémy s trávením je skvělým řešením vašich problémů. Už jen samotnou úpravou střevní mikroflóry se můžete cítit výrazně lépe nejen po fyzické, ale i duševní stránce a vaše střeva vám poděkují.
Zdroje
- Barrett J & Gibson P. Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) and nonallergic food intolerance: FODMAPs or food chemicals?
Therapeutic Advances in Gastroenterology. 2012; 5:261-268. - Heizer W, Southern S, & McGovern S. The Role of Diet in Symptoms of Irritable Bowel Syndrome in Adults: A Narrative Review. The Journal of the American Dietetic Association. 2009; 109:1204-1214.
- Mullins G & Swift K. The Inside Tract. Rodale. 2011.