Vzhledem k současné situaci sice nemáme možnost cestovat, za to si ale můžeme vykouzlit atmosféru dané země v kuchyni. Proto jsme se rozhodli připravit pro vás pár zahraničních receptů.
Letní dovolenou jsem strávila u kamarádky ve Španělsku. Když jsme se první týden vydaly procestovat místa kde žije a studuje PhD. , její maminka nás ochotně hostila a chtěla mi ukázat všechny možné recepty a dobroty, které ve Španělsku mají. Jedním z nich byla i vyhlášená Tortilla de patatas. Je to jídlo, které je opravdu nenáročné na suroviny.
Na jednu tortillu de patatas pro 4 osoby budete potřebovat:
6 vajec
600g brambor
Sůl
Pepř
Olivový olej
1 velkou cibuli
Postup:
1.Nakrájíme oloupané brambory na tenké plátky, stejně tak cibuli.
2. Na rozpáleném olivovém oleji na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli tak, aby změkla.
3. Cibuli vyndáme z pánve a dáme stranou
4. Stejně jako cibuli, ale tentokrát s použitím většího množství oleje osmahneme brambory tak, aby v oleji plavaly. Důležité je, je nepřesmažit. Musí být měkké. V průběhu brambory mícháme, aby nám změkly všechny.
5. V míse nebo mixéru rozmícháme 6 vajec a osolíme.
6. Osmahlé brambory oddělíme od oleje pomocí sítka.
7. Smícháme připravené brambory, cibuli a rozmixovaná vejce ve větší misce a pořádně promícháme. Můžeme dosolit a opepřit dle chuti.
8. Do pánve přidáme olivový olej a připravenou směs, kterou následně uhladíme.
9. Smažíme na mírném ohni, dokud se pomalu nezačne zpevňovat vrchní strana. Avšak jak moc ji usmažíme je na nás. Někteří Španělé ji dělají tak, že vejce ve středu jsou tekutá. Následně opatrně tortillu obrátíme a smažíme z druhé strany. K obrácení můžeme využít talíř, poklici nebo druhou pánev. Obrátit tortillu je však asi nejtěžší úkol celého receptu.
10. Podáváme studené nebo teplé.
Důležité je tortillu smažit na dostatečném množství oleje a dbát na rychlé a efektivní otočení při smažení. Dále pak vybrat vhodnou pánev, ideálně menší a hlubší, aby tortilla byla pěkně vysoká. Pokud nemáte rádi cibuli, můžete místo ní osmahnout šunku. Španělé používají jamón. Případně do finální směsi před smažením nakrájet nebo nastrouhat sýr.
Já se musím přiznat, že tortilla se mi zaručeně nepovedla tak, jako Any mámě. No, porovnejte sami. (Moje fotografie –nahoře, fotografie kamarádky maminky-dole)
Dobrou chuť!
Gracias por la receta, Mamá Vigil Avello.
#symprovefoodies