Doručení do 2 pracovních dnů

Sedm příznaků nemocných střev

Mnohé aspekty moderního života, jako jsou vysoká míra stresu, nedostatek spánku, konzumace průmyslově zpracovaných a vysoce kalorických potravin nebo nadměrné užívání antibiotik negativně ovlivňují složení našeho střevního mikrobiomu. Narušení střevního mikrobiomu může vést k poruchám imunitního nebo nervového systému, k onemocněním kůže, přibírání na váze, změnám hladin hormonů a dokonce ke vzniku rakoviny. Mezi nejčastějších sedm příznaků nemocných střev patří:

1. Poruchy trávení

Časté příznaky poruchy trávení jako plynatost, nadýmání, průjem, zácpa nebo pálení žáhy mohou být následkem nemocných střev. Zdravá střeva zpacovávají potravinu bez problémů.

2. Potrava bohatá na cukry

Častá konzumace průmyslově zpracovaných potravin a potravin s vysokým obsahem cukru může snížit množství dobrých bakterií ve střevech. Toto narušení rovnováhy může vyvolat další chuť na cukr a poškodit tak střeva ještě více. Nadměrná konzumace rafinovaných cukrů, především vysoko fruktózový kukuřičný sirup, je spojena se zvýšením zánětu v organismu.

3. Neúmyslné změny tělesné hmotnosti

Přibývání na váze nebo hubnutí bez jakýchkoliv dietních změn nebo fyzických aktivit může být příznakem nemocných střev. Pozměněný mikrobiom negativně ovlivňuje schopnost absorbovat některé nutrienty (živiny), regulovat krevní hladinu glukózy a ukládání tuku v těle. Hubnutí může být způsobeno syndromem bakteriálního prorůstání tenkého střeva (SIBO). Přibývání na váze souvisí s inzulínovou rezistencí nebo přejídáním, příčinou je snížené vstřebávání nutrientů.

4. Poruchy spánku nebo neustálá únava

Nezdravá střeva se mohou podílet na poruchách spánku jako je např. insomnia a vést tak k chronické únavě. Většina serotoninu, hormonu ovlivňujícího náladu a spánek, je vytvářena ve střevech. Změny v jeho hladině, způsobené střevními poruchami tak mohou ovlivnit kvalitu spánku.

5. Podrážděná pokožka

Zánět ve střevech, nezdravé stravování nebo potravinové alergie mohou způsobit syndrom děravého střeva. Takové narušení střevní stěny umožňuje vstřebávání některých bílkovin, které aktivují imunitní systém a způsobují tak podráždění pokožky a onemocnění, jako je například ekzém.

6. Autoimunitní onemocnění

Stále nové výzkumy dokazují, jaký významný vliv mají střeva na náš imunitní systém. Střevní poruchy mohou zvyšovat v těle zánět a ovlivňovat tak správné fungování imunitního systému. To se podílí na vzniku autoimunitních onemocnění.

7. Potravinové intolerance

Potravinové intolerance jsou důsledkem neschopnosti trávit některé složky potravin (na rozdíl od potravinových alergií, které jsou způsobeny reakcí imunitního systému vůči určité složce potravy). Za nedostatečné trávení některých potravin může být zodpovědné narušení střevního mikrobiomu, především bakteriálního zastoupení. Mezi typické projevy intolerance patří nadýmání, plynatost, průjem, bolest břicha nebo nevolnost.

Sedm způsobů jak zabezpečit zdraví vašich střev

1. Snižte hladinu stresu

Chronický stres neprospívá celkovému zdraví, samozřejmě ani střevám. Mezi způsoby jak snížit míru stresu patří meditace, procházky, trávení času s rodinou a s přáteli, snížení příjmu kofeinu, smích, jóga nebo domácí mazlíčci.

2. Dbejte na dostatek spánku

Nekvalitní nebo nedostatečný spánek neprospívá zdravým střevám. A to pak může problémy se spánkem ještě zhoršit. Snažte se spát aspoň 7 až 8 hodin bez přerušení.

3. Jezte pomalu

Důkladné přežvykování a jíst pomalu zlepšuje trávení a absorbci nutrientů. Tím můžete předejít zažívacím potížím a podpořit zdraví střev.

4. Dbejte na pitný režim

Dostatečný příjem vody prospívá sliznicím, které vystýlají střeva i přítomným bakteriím.

5. Užívejte probiotika nebo prebiotika

Prebiotika napomáhají růstu střevních bakterií, probiotika jsou samotné bakterie. Ne všechny probiotické přípravky jsou však dostatečně kvalitní. Výběr vhodného přípravku je dobré konzultovat s lékařem nebo s lékárníkem.

6. Pozor na potravinové intolerance

Pokud vás trápí křeče nebo bolest břicha, nadýmání, nevolnost, průjem, zácpa, vyrážky, únava nebo pálení žáhy, můžete trpět potravinovou intolerancí. Zkuste z jídelníčku vysadit potraviny, které by mohly být spouštěčem těžkostí. Pokud se vám podaří identifikovat problémovou složku potravy, výrazně zlepšíte své trávení.

7. Změňte jídelníček

Snížení příjmu průmyslově zpracovaných, přeslazených nebo velmi tučných jídel, a naopak zvýšení konzumace vlákniny a libového masa, může výrazně přispět ke zdraví vašich střev a střevních bakterií.

Sedm příznaků nemocných střev

Čtyři typy potravin pro zdravá střeva

1. Jídla s vysokým obsahem vlákniny

Luštěniny, fazole, hrášek, oves, banány, bobuloviny, chřest nebo pórek patří mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Jejich pozitivní vliv na zdraví střev byl prokázán v mnoha studiích.

2. Česnek a cibule

Česnek a cibule mohou podporovat imunitní systém, především prostřednictvím střev.

3. Kvašené potraviny

Kimchi, kysané zelí, jogurt, tempeh, miso nebo kefír mohou být dobrým zdrojem probiotických bakterií.

4. Potraviny s obsahem kolagenu

Vývar z kostí nebo losos jsou skvělým zdrojem kolagenu, který významně přispívá celkovému zdraví, samozřejmě i zdravým střevám.

Jezte, pijte a buďte zdraví

Lidská střeva jsou o hodně komplikovanější než jsme si v minulosti mysleli. Významným způsobem se podílejí na celkovém zdraví organismu. Zdravá střeva jsou důležitá pro imunitní systém, zdravé srdce a mozek, pro dobrou náladu, kvalitní spánek a efektivní trávení. Mohou pomoci předcházet některým autoimunitním a nádorovým onemocněním. Existuje více způsobů, jak střeva udržet zdravá. Odvděčí se vám i zbytek těla.

Přeloženo z:https://www.healthline.com/health/gut-health

Boris Dudík
+ posts

absolvent Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského, aktuálne študent doktorandského štúdia

Jediná živá probiotika

Udržujte zdravou rovnováhu bakterií ve střevech již dnes!

Díky jedinečné technologii a dlouholetému zdokonalování jsou probiotika SymproveTM jediná skutečně živá probiotika, která se díky vodní bázi dostaví do střev, kde příznivě působí na trávení, imunitu a celkové zdraví organismu.
Na rozdíl od pilulkových probiotik pobývají v žaludku, jak je agresivní žaludeční kyseliny rozloží a oslabí, ale projdou trávicím systémem přímo tam, kde jsou potřeba.

logo