Přerušovaný půst: Výhody, metody a vliv na zdraví a trávení

Přerušovaný půst: Výhody, metody a vliv na zdraví a trávení

Přerušovaný půst, známý i jako intermittent fasting, je metoda střídání období jídla a půstu, která má pozitivní vliv na metabolismus a zdraví. Zjistěte jaké jsou různé metody půstu, jeho přínosy pro trávení, střevní mikroflóru a celkové zdraví.

Přerušovaný půst je jednou z populárních metod regulace stravování, kde se střídá pocit sytosti s pocitem hladu. Přerušovaný půst je pro mnohé známý v anglické podobě intermittent fasting, způsob stravování, při kterém se střídá časové období jídla a následně úplného půstu. Tato forma stravování nepředstavuje klasickou dietu, při které se kontroluje, co jíst, ale o formu stravování, kdy důležitý je čas, kdy se jídlo konzumuje.

Téma přerušovaného půstu a jeho vlivu na zdraví člověka je neustále diskutováno, stejně jako jeho efekt na trávicí systém, který otevírá množství otázek týkajících se toho, jak tělo reaguje na delší období bez jídla, jakým způsobem se adaptuje trávicí systém a jaké jsou možné pozitivní a negativní důsledky na zdraví?

Přerušovaný půst a jeho varianty

Metoda 16/8
Tato metoda zahrnuje 16hodinový půst a 8hodinové období, během kterého se konzumují všechna jídla. Nejčastěji se první jídlo sní na oběd, přičemž poslední jídlo se konzumuje do osmé večer.

Metoda 5:2
Při této metodě se pět dní v týdnu jí normálně, zatímco během dvou dnů se výrazně sníží příjem kalorií za den.

Střídavý půst (alternate-day fasting)
Střídají se dny, kdy se normálně konzumuje a dny, kdy se příjem kalorií výrazně omezuje nebo se vůbec nejí.

Metoda „jez, zastav se, jez“
Zahrnuje 24hodinový půst jednou nebo dvakrát týdně. Například se večer přestane jíst a nejbližší jídlo se konzumuje až následující den večer.

Metabolické přepínání
Hlavním mechanismem, který tento proces řídí, je náš přirozený cirkadiánní rytmus – vnitřní hodiny, které ovlivňují různé tělesné funkce, včetně metabolismu. Tento rytmus udržuje rovnováhu mezi procesy tvorby energie a jejím využíváním. V rámci režimu přerušovaného půstu člověk prochází fází sytosti, postabsorpčním stavem (stavem po vstřebání) a stavem půstu.

Hlavní roli hrají hormony. Inzulín je hlavní hormon během stavu sytosti, kde tělo využívá glukózu jako palivo, zatímco během stavu půstu je hlavním hormonem glukagon a tělo využívá jako energii zásoby glykogenu v játrech. Nástup metabolického přepínání nastává v bodě negativní energetické bilance, kdy jsou zásoby glykogenu v játrech vyčerpány a začínají se metabolizovat mastné kyseliny, což obvykle nastává po více než 12 hodinách od ukončení příjmu potravy. Během této doby se tuky v těle přeměňují na ketolátky, které poskytují energii, hlavně pro mozek. Tento proces pomáhá tělu spalovat tuky, což může vést k lepšímu složení těla a celkovému zdraví.

Přerušovaný půst a jeho význam

Studie na zvířatech a lidech ukazují, že přerušovaný půst může vést k potenciálním zdravotním přínosům jako:

  • pokles hmotnosti,
  • zlepšení metabolismu,
  • snížení hladiny cukru v krvi,
  • krevního tlaku,
  • zánětu v těle. 

Navíc podporuje správnou funkci orgánů, jako jsou játra, tuková tkáň a srdce. Pokud se dodržuje pravidelný půst, cirkadiánní rytmus se stabilizuje, což snižuje riziko metabolických poruch, jako je inzulínová rezistence či oxidační stres. Jako u každého stravovacího režimu je důležité konzultovat tento přístup vždy s lékařem.

Omezení při přerušovaném půstu

Přerušovaný půst je pohodlný a jednoduchý stravovací režim s mnoha zdravotními výhodami, ale má také několik omezení.

Kardiovaskulární systém

Některé typy stravování mohou snižovat srdeční funkci a způsobovat problémy s diastolickou nedostatečností, což vede k menším srdečním buňkám a zvýšené fibróze srdce. Akutní půst snižuje schopnost těla vyrovnat se s nízkým objemem krve, což může mít nepříznivý dopad na zdraví srdce.

Endokrinní systém

Diabetičtí pacienti mohou během půstu zažít hypoglykémii a jiné problémy jako dehydratace a nízký krevní tlak.

Reprodukční systém

Přerušovaný půst je velmi populární hlavně u žen s cílem zhubnout. Je však třeba myslet na zdravou míru hubnutí a kromě jiných zdravotních problémů, může mít negativní vliv na plodnost, zejména u žen, kde může vést k anorexii nervosa a následné výživové neplodnosti.

Jiné systémy

Přerušovaný půst může podporovat akumulaci tuku v těle a zvýšit riziko některých zdravotních problémů, obzvláště je třeba být obezřetný u pacientů s nádorovými onemocněními. Může také zhoršit psychomotorické funkce, jako je schopnost soustředit se a reagovat rychle. Zjistilo se také, že může snížit výkon ve sportu.
Právě proto, je nezbytné k přerušovanému půstu přistupovat s rozvahou a zvážit jeho individuální přínosy na zdraví.

Přerušovaný půst a trávení

Přerušovaný půst může mít významný vliv na trávení a celkové metabolické procesy v těle. Může pozitivně ovlivnit trávení a metabolismus, zlepšit rovnováhu střevní mikroflóry a přispět k celkovému zdraví.

Zlepšená trávicí funkce

Přerušovaný půst může poskytnout trávicímu traktu čas na regeneraci a opravu. Během půstu se snižuje zátěž na trávicí systém, což může vést k lepšímu vstřebávání živin a celkovému zlepšení trávicího zdraví.

Změny ve střevní mikroflóře

Studie naznačují, že může přispět ke zlepšení rovnováhy střevních bakterií a zlepšit funkční kapacitu mikrobiomu. Zdravější mikroflóra může zlepšit trávení a absorpci živin, což má pozitivní vliv na celkové zdraví. Obnovte svoji zdravou střevní mikroflóru zdravými stravovacími návyky a dávkou probiotik Symprove.

Regulace hladiny inzulínu a cukru v krvi

Přerušovaný půst pomáhá stabilizovat hladinu inzulínu a cukru v krvi, což může mít za následek snížení rizika vzniku inzulínové rezistence. Tím se snižuje riziko vzniku cukrovky a zlepšuje se metabolismus sacharidů. Třeba být však významně opatrný zejména pokud cukrovkou již trpíte a vždy se zeptat vašeho lékaře.

Hladina kyseliny v žaludku

Během půstu se sníží produkce žaludeční kyseliny, což může zmírnit nepříjemné příznaky gastroezofageálního refluxu.

Změny v sekreci hormonů hladu a sytosti

Půst ovlivňuje také produkci hormonů, jako jsou ghrelin (hormon hladu) a leptin (hormon sytosti). Tyto změny mohou ovlivnit chuť k jídlu a stravovací návyky, což může mít pozitivní dopad na regulaci tělesné hmotnosti.

Přerušovaný půst představuje strategii, která nejen podporuje redukci hmotnosti a zlepšení metabolického zdraví, ale také příznivě ovlivňuje trávení a zdraví střevního mikrobiomu. Je to ovšem jen jedna z možností a stále platí, že zdravá vyvážená a racionální strava je pro náš organismus tou správnou volbou. K jakémukoli způsobu stravování je důležité přistupovat individuálně, zohlednit osobní zdravotní stav a konzultovat i právě možnost přerušovaného stravování vždy s odborníky, aby se zajistilo jeho bezpečné a účinné dodržování.

Zdroje