Mnohdy si neuvědomujeme, že naše zdraví začíná ve střevech a to, co sníme, výrazně ovlivňuje celkovou pohodu našeho organismu. Zánětlivá onemocnění střev jako Ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc se v posledních desítkách let rozšířila a ovlivňují životy stále více lidí. Jaké jsou jejich světové statistiky a nejnovější vědecké poznatky?
Zánětlivá onemocnění střev – Ulcerózní kolitida
Ulcerózní kolitida je zánětlivé onemocnění tlustého střeva, které ve většině případů trvá celý život. Ve druhé polovině 20. století dochází k výraznému nárůstu výskytu ulcerózní kolitidy.
Příčiny tohoto jevu nejsou jednoznačně známy a připisují se změně stylu života, diety, pohybové aktivity, industrializaci nebo jejich kombinaci. V současnosti trpí ve vyspělých zemích na ulcerózní kolitidu asi jeden člověk z pěti set, což představuje prevalenci asi 200 nemocných na 100 tisíc obyvatel.
Nejčastějším příznakem ulcerózní kolitidy jsou krvavé průjmy, které mohou mít různou intenzitu. Průjmy bývají často doprovázeny bolestivým nutkáním na stolici, které často po vyprázdnění ustupuje. Při těžší formě bývají bolesti břicha přítomny a nesouvisí se stolicí a po vyprázdnění neustupují. Poměrně často jsme svědky zhoršení onemocnění při ukončení nebo omezení kouření, ve stresovém období, při delším používání léků proti bolesti. Těžší formy onemocnění bývají navíc doprovázeny zvýšenou teplotou nebo až horečkami.

Onemocnění může být doprovázeno i mimostřevními příznaky. Mezi tyto komplikace patří bolesti kloubů, bolestivé zánětlivé uzlíky v podkoží (erythema nodosum), záněty spojivek a jiných složek oka (konjunktivitida), záněty žlučových cest a jiné. Při podezření na ulcerózní kolitidu, stejně tak i při jejím sledovaní, se indikuje kolonoskopické vyšetření.
Ve fázích vzplanutí bývá onemocnění doprovázeno také výraznou únavou a sklonem k depresi. Fáze vzplanutí se často léčí kortikoidy, které však mívají poměrně vysokou míru nežádoucích účinků jako jsou nevolnost, úbytek svalů a kostní hmoty, přibývání na váze, vysoký tlak, přechodná cukrovka. Vedlejší účinky kortikoidů závisí na dávce a délce užívání kortikoidů. Velká část pacientů se středně závažnou a těžkou formou onemocnění užívá dlouhodobou protizánětlivou udržovací léčbu, která potlačuje imunitní systém.
V současnosti se za nejúčinnější formu imunosupresivní léčby považuje biologická léčba přípravky, které blokují zánětlivou látku TNFα. Prvním biologikem podávaným pacientům s ulcerózní kolitidou byl přípravek s účinnou látkou infliximab, který se podává na specializovaných ambulancích ve formě asi dvouhodinových infuzí šest až dvanáctkrát ročně.
Novější přípravek obsahuje účinnou látku adalimumab a podává se jednou za dva týdny pomocí speciální injekce nebo injekčního pera pod kůži. Většina pacientů si tento lék umí podávat po krátkém zaškolení sama v domácích podmínkách podobně jako diabetici inzulín. Mnozí pacienti oceňují větší volnost při podávání léčby, což nezasahuje tak do jejich pracovního nebo osobního života. Při biologické léčbě dosahují asi dvě třetiny pacientů dlouhodobé uspokojivé remise a jsou bez obtíží.
Zánětlivá onemocnění střev – Crohnova nemoc
Crohnova nemoc je typ zánětlivého onemocnění trávicího traktu a v Evropě postihuje přibližně 400 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Vědci zjistili, že za vznikem Crohnovy nemoci stojí mimo bakterií i plísně žijící v našich střevech. Tento poznatek otevírá nové možnosti léčby.
Crohnova nemoc může zasáhnout celý trávicí trakt, od úst až po konečník, ale obvykle se projevuje ve střevech, a to zejména v tlustém střevě. Projevuje se průjmy, bolestmi břicha, únavou a ztrátou hmotnosti spojenou s podvýživou. Pacienti trpící touto nemocí mají výrazně sníženou kvalitu života.
Prognóza je pro postižené lidi poměrně nepříznivá. Toto chronické onemocnění zatím nedokážeme definitivně vyléčit. Pacientům se upravuje strava, podávají se kortikoidy a ve velmi těžkých případech až imunosupresiva.
Původci vzniku Crohnovy nemoci jsou genetické faktory, vliv prostředí, ale i mikroorganismy v našich střevech.
Crohnova nemoc se vyskytuje zejména v ekonomicky vyspělých zemích a počet nemocných trvale stoupá. V USA dosáhl podle posledních statistik celkový počet případů 286 na 100 tisíc obyvatel a v Kanadě 319 na 100 tisíc obyvatel. Vyskytuje se ve zvýšené míře i u některých etnických skupin.

V Evropě jí trpí přibližně 3,2 pacienta na tisíc obyvatel. Obvykle se projeví mezi 15. a 30. rokem života, ale může se spustit kdykoli.
Vědci během výzkumu analyzovali vzorky fekálií dvaceti pacientů trpících Crohnovou nemocí. Dalších 28 lidí bylo zdravých, ale byli příbuzní pacientů, zbylých 21 lidí bylo zdravých a nebyli v příbuzenském svazku s pacienty. Všichni dobrovolníci pocházeli ze stejné oblasti na hranici Francie a Belgie, aby se vyloučil vliv prostředí.
Ve vzorcích pacientů postižených Crohnovou nemocí našli vědci silné vztahy mezi bakteriemi a plísněmi. Množství bakterií kmene Escherichiaa Serratia spolu s plísní kmene Candida bylo u postižených pacientů výrazně vyšší než u jejich zdravých příbuzných.
Navíc, experimenty v laboratoři ukázaly, že tato trojkombinace mikroorganismů dokáže vytvořit biofilm – velmi odolné symbiotické společenství mikroorganismů, které se vzájemně ochraňují, mají vysokou přilnavost k povrchu a jsou mechanicky odolné.
Nedávný výzkum z časopisu United European Gastroentrology Journal ukázal, že pacienti trpící touto nemocí mají negativně ovlivněny i kognitivní schopnosti. Jejich rychlost odezvy na podnět je o deset procent nižší než u zdravých lidí. Zpomalené reakce by vysvětlily časté stížnosti pacientů s Crohnovou nemocí na problémy se soustředěním se, na výpadky paměti nebo sníženou kvalitu spánku.
Při tomto onemocnění se doporučuje lehká plnohodnotná strava v období bez příznaků a strava chudá na potraviny s obsahem vlákniny v akutní fázi nemoci. Příznivý vliv má i užívání omega 3 mastných kyselin a vhodnou volbou je také užívání probiotik.
Zánětlivá onemocnění střev – SIBO
U syndromu bakteriálního přerůstání střeva (SIBO) jde o nadměrné rozmnožení, tedy buď zvýšení počtu bakterií, nebo rozmnožení jejich kmenů v tenkém střevě. To způsobuje narušení relativně stabilního složení mikroflóry tenkého střeva, což vede k poruchám činnosti nejen tenkého střeva, ale i jiných orgánů. Projevuje se nadýmáním, pocitem ztíženého trávení a intolerance některých potravin, což pacient vnímá jako poruchu trávení a diskomfort v dutině břišní. Prognóza SIBO je dobrá, ale záleží především na změně životního stylu a přidružených onemocnění. Onemocnění není infekční, ale opakovaně se u pacienta může vracet.
Více se o onemocnění SIBO dozvíte v live streamu, kde naše Patrície vyzpovídala gastroenterologa MUDr. Slavomíra Černoka.
Vystudovala ošetřovatelství na Lékařské fakultě UK a obor farmaceutický asistent v ČR. Pracovala v lékárně, pro online lékárnu a jako koordinátor klinických studií v Biomedicínském centru SAV. Je zdravotník tělem i duší, ráda pomáhá jiným, a proto ji tato práce naplňuje. Má ráda přírodu, tanec a svou rodinu.
-
Mgr. Katarína Kováčiková DiS.https://www.symprove.cz/author/katarina-kovacikova-2/
-
Mgr. Katarína Kováčiková DiS.https://www.symprove.cz/author/katarina-kovacikova-2/
-
Mgr. Katarína Kováčiková DiS.https://www.symprove.cz/author/katarina-kovacikova-2/
-
Mgr. Katarína Kováčiková DiS.https://www.symprove.cz/author/katarina-kovacikova-2/