Doručení do 2 pracovních dnů

Sorban draselný – Co to je a proč není třeba se ho bát? + pozor na butyrát

Sorban draselný – E202, je sůl kyseliny sorbové v podobě bílého krystalického prášku. Objevili ho Francouzi v 50. letech minulého století, když ho získali z Jasanu amerického (Sorbus americana). Tato látka se používá jako konzervační látka, zabraňuje šíření plísní a kvasinek v potravinách. Je dobře rozpustný ve vodě a jeho velkou výhodou je odolnost vůči teplotním výkyvům a vnějším vlivům.

Sorban draselný v probiotikách

V mnoha odborných studiích se zjistilo, že sorban draselný není toxický ani nevede ke genovým mutacím. Při jeho konzumaci může maximálně dojít k alergické reakci, obecně je jeho užívání v malých množstvích absolutně bezpečné.

Odborníci sdílejí stejný názor a domnívají se, že tato látka je pro tělo dokonce do jisté míry prospěšná. Po aplikaci má sorban draselný antibakteriální účinek, normalizuje stav střevní mikroflóry a ničí bakterie a plísně, čímž zlepšuje fungování vnitřních orgánů.

Vědci zjistili, že v malých množstvích není toxický a v těle se štěpí na vodu a oxid uhličitý v metabolickém Krebsově cyklu. V potravinářství se používá v množství, ve kterém nejsou známy nepříznivé účinky na zdraví. Samozřejmě i my v Symprove přísně dodržujeme jeho dávkování tak, aby bylo pro naše zákazníky prospěšné a stoprocentně bezpečné.

Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát

Sorban draselný v kosmetice

Kosmetické přípravky jsou považovány za příznivou živnou půdu pro různé škodlivé bakterie a plísně. Je to způsobeno tím, že většina z nich je uložena v koupelně, kde je pravidelná vysoká vlhkost a náhlé změny teploty.  Proto jsou opakovaně podrobovány testům na různých úrovních.

Sorban draselný se nachází například i v šamponech a sprchových gelech. Tato látka dodává produktům zvlhčující a zvláčňující účinek. Je považován za hypoalergenní, proto se často přidává do krémů pro citlivou pokožku a kolem očí.

Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát
Zdroj: Unsplash.com

Regulace E202 v Evropě

Přijatelná denní dávka je 0 až 25mg na kilogram tělesné váhy. V České republice a celé Evropské Unii je použití látky regulováno zákonem. Ve Spojených státech je tato látka také povolena a nese označení GRAS (generally recognized as safety), takže je považována za bezpečnou.

Sorban draselný se považuje za netoxický, protože prochází procesem beta-oxidace, během kterého ho mitochondrie přeměňují na energii, v organismu se nehromadí, nevykazuje teratogenní, mutagenní ani karcinogenní účinky.

Je třeba zdůraznit, že tato látka byla předmětem různých klinických studií na myších a potkanech. V experimentu, kde zvířata dostávala potravu s obsahem 8 procent sorbanu draselného během 90 dnů, vědci nezjistili po třech měsících žádné změny v jejich těle ani organismu.

Butyrát a trávení

Látka butyrát je v současnosti prezentována jako vhodnější alternativa k probiotikům obsahujícím sorban draselný, ale kromě toho, že nemá konzervační účinky – a tudíž nezamezuje tvorbě a šíření plísní a kvasinek v potravinách, by měli zejména lidé se zánětlivými onemocněními střev jeho užívání zvážit a poradit se s lékařem.

Butyrát může potlačit proliferaci a opravu epiteliálních (tkáňových) kmenových buněk a k jeho suplementaci butyrátem se musí přistupovat s mimořádnou opatrností zejména v případech závažného zánětu střev a poškození tkáně, hlavně při aktivní ulcerózní kolitidě. Vysokodávkové probiotické a prebiotické doplňky by se také měly používat s opatrností, protože butyrogenní vlákna nebo bakterie produkující butyráty by také mohly potenciálně zhoršit kolitidu.

Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát
Zdroj: Shutterstock

Vhodnější mohou být prebiotika

Vzhledem k povaze střevní fermentace je také pravděpodobné, že prebiotická vlákna poskytnou pomalejší a rozptýlenější uvolňování butyrátu v tlustém střevě. Naše střevní anatomie a střevní ekologie se vyvinuly na stravě bohaté na fermentovatelná vlákna, a to je výchozí látka (prekurzor) butyrátu, na který jsou naše střeva nejvíc zvyklá.

Prebiotika mají také mnoho výhod nad rámec produkce butyrátů, včetně protizánětlivých účinků na střevní epitel a proliferace prospěšných mikrobů. Přesto je důležité poznamenat, že i velké množství prebiotik může být škodlivé pro hojení v případech závažného zánětu střev a poranění sliznic.

Prebiotika najdete v potravinách jako česnek, cibule, pórek nebo zelí, v luštěninách jako fazole, cizrna nebo čočka a ovoci jako banán, jablko nebo grepfruit.

Vždy je nejlepší poradit se s lékařem dříve, než začnete užívat doplňky stravy a uděláte významné změny ve stravování, zejména u lidí s existujícími zdravotními problémy.

Zdroje:

Cani P. D, et al. Metabolic Endotoxemia Initiates Obesity and Insulin Resistance. Diabetes 2007., 56, 1761-1772

Sun J., Chang E. B. Exploring gut microbes in human health and disease: Pushing the envelope. Genes Dis. 2014., 132-139.

Thibault, R. et al. Down-Regulation of the Monocarboxylate Transporter 1 Is Involved in Butyrate Deficiency During Intestinal Inflammation. Gastroenterology 133, 1916–1927 (2007).

Kovarik, J. J. et al Impaired anti-inflammatory efficacy of n-butyrate in patients with IBD. Eur. J. Clin. Invest. 41, 291–298 (2011).

Kovacikova
+ posts

Vystudovala ošetřovatelství na Lékařské fakultě UK a obor farmaceutický asistent v ČR. Pracovala v lékárně, pro online lékárnu a jako koordinátor klinických studií v Biomedicínském centru SAV. Je zdravotník tělem i duší, ráda pomáhá jiným, a proto ji tato práce naplňuje. Má ráda přírodu, tanec a svou rodinu.

Jediná živá probiotika

Udržujte zdravou rovnováhu bakterií ve střevech již dnes!

Díky jedinečné technologii a dlouholetému zdokonalování jsou probiotika SymproveTM jediná skutečně živá probiotika, která se díky vodní bázi dostaví do střev, kde příznivě působí na trávení, imunitu a celkové zdraví organismu.
Na rozdíl od pilulkových probiotik pobývají v žaludku, jak je agresivní žaludeční kyseliny rozloží a oslabí, ale projdou trávicím systémem přímo tam, kde jsou potřeba.

logo