Tuhle dobrotu jsem od doby, kdy mi o ní kamarádka řekla dělala už mnohokrát. Je jednoduchý, rychlý a vhodný pro vegany i mlsouny s intolerancí na laktózu nebo lepek. Níže se dočtete, které potraviny je třeba zaměnit v případě, že těmito problémy trpíte.
Co budeme potřebovat:
1 velké balení lotus sušenek
5 banánů
1 plechovka kokosového mléka
1 Veganská čokoláda (na obrázku je vyfocená neveganská)
Malá forma na dort (průměr 16 cm)
Pečící papír
Mixér
Na dozdobení:
Borůvky, Kokos, Ořechy,…
- Jsem vegan, mám intoleranci na laktózu:
Volím stejný recept, použiju veganskou čokoládu
- Mám intoleranci na lepek:
Sušenky lotus vyměním za jakékoliv jiné jim podobné, lepek neobsahující, zbytek postupu nechám stejný
Jak na to?
1. Rozemeleme lotus sušenky v mixéru tak, aby z nich byl jemný prášek a následně přidáme tekutou část kokosového mléka v takovém objemu, aby se nám vytvořilo těsto. Kokosové mléko v plechovce se skládá z pevné a tekuté části. S oběma budeme pracovat během celého receptu
2. Těstem vymažeme dno formy a dáme péct do trouby na 180°C po dobu 10 minut.
3. Mezi pečením korpusu rozmixujeme banány s pevnou formou kokosového mléka. Já používám smoothie mixér, ale můžete použít jakýkoliv jiný. Není však dobré banány namixovat moc, pak by základ byl moc tekutý a špatně by tuhnul. Ideálně tak, aby společně tvořily hustší hmotu.
Pozn.: Důležitý je dostatečně tuhý základ, pokud se vám bude zdát, že neteče jako tužší těsto, nebojte se rozmixovat klidně o banán víc.
4. Na vodní lázni rozehřejeme čokoládu s dalším dílem tekutého kokosového mléka (tu předchozí část jsme použili na těsto na korpus) z plechovky a přidáme k dosud připravené směsi.
5. Na lehce vychladlý základ můžeme nakrájet zbytek banánů, jahody a jiné ovoce a následně nanášíme banánovo-čokoládový základ, uchováváme v lednici po dobu minimálně 4 hodin, aby nám vše ztuhlo
6. Zdobíme borůvkami, kokosem, ořechy, případně můžeme podávat s mangem nebo jakýmkoliv jiným ovocem. Je možné dekorovat i částí odložených sušenek lotus nebo dort celý jimi obložit okolo a následně sušenky připevnit mašlí, případně na pečící papír namalovat srdíčko z čokolády a nechat ztuhnout. Fantazii se meze nekladou.
P.S.: Dort je hodně sytý a lze ho rozdělit na 8 menších kousků.
Dobrou chuť a těšíme se na recepty!
Označovat nás můžete na sociálních sítích pod hashtagem #symprovefoodies
Študentka 5. ročníka Farmaceutickej fakulty, Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne
-
Klára Věchtováhttps://www.symprove.cz/author/klara/
-
Klára Věchtováhttps://www.symprove.cz/author/klara/
-
Klára Věchtováhttps://www.symprove.cz/author/klara/
-
Klára Věchtováhttps://www.symprove.cz/author/klara/