Přemýšlíte, co lehkého a chutného upéct po Velikonocích? Lahodný mrkvový dort zaručeně potěší vaše trávení i chuťové pohárky.
Co budeme potřebovat?
Na korpus:
450 g najemno strouhané mrkve
200 g polohrubé mouky
80 g minutových ovesných vloček
200 g třtinového cukru
120 g vlašských ořechů
220 ml rostlinného oleje
4 vejce
1 sáček vanilkového cukru
špetku soli
1 sáček prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
3 čajové lžičky skořice
2 čajové lžičky jedlé sody
Dortovou formu o průměru 19 cm může být i větší, ale dort nebude tak vysoký
Na krém:
500g měkkého tvarohu
2 lžíce másla
2-3 lžíce medu
šťáva z půl až jedné limetky
Postup:
Smícháme 4 vejce, 200g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 220 ml rostlinného oleje v homogenní směs.
V druhé misce smícháme 200 g polohrubé mouky, 80 g vloček,2 lžičky jedlé sody, 1 malý sáček prášku do pečiva, skořici a špetku soli.
Obě vzniklé homogenní směsi smícháme dohromady v jedné velké míse a přidáme 450 g nastrouhané mrkve a 120 g vlašských ořechů. 60 g ořechů rozemeleme v mixéru najemno a dalších 60 g ořechů pokrájíme nožem nahrubo tak, abychom měli větší kousky.
Předehřejeme troubu na 180 °C a dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme připravené těsto a pečeme při 180 °C asi 1 hodinu. Zda-li je těsto hotové zkontrolujeme dřevěnou špejlí nebo párátkem.
Během pečení korpusu připravíme krém.
Smícháme 500 g měkkého tvarohu pokojové teploty s 2-3mi lžícemi medu, šťávou z limetky a rozpuštěným máslem, které jsme nechali trošku zchladnout. Množství šťávy z limetky a medu můžeme měnit dle chuti.
Krém vymícháme do hladka a necháme zchladnout v lednici.
Hotový vychladlý korpus rozřízneme na dvě až tři části, dle velikosti formy kterou jsme použili. Pro formu průměru 19 cm rozřízneme na 3 části.
Mezi jednotlivé vrstvy naneseme krém a na závěr potřeme i vrchní vrstvu dortu, kterou dozdobíme například vlašskými ořechy, skořicí. Zkrátka tím co se nám libí nebo máme doma.
Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.Souhlasím