Doručení do 2 pracovních dnů

Sorban draselný – Co to je a proč není třeba se ho bát? + pozor na butyrát

Sorban draselný – E202, je sůl kyseliny sorbové v podobě bílého krystalického prášku. Objevili ho Francouzi v 50. letech minulého století, když ho získali z Jasanu amerického (Sorbus americana). Tato látka se používá jako konzervační látka, zabraňuje šíření plísní a kvasinek v potravinách. Je dobře rozpustný ve vodě a jeho velkou výhodou je odolnost vůči teplotním výkyvům a vnějším vlivům.

Sorban draselný v probiotikách

V mnoha odborných studiích se zjistilo, že sorban draselný není toxický ani nevede ke genovým mutacím. Při jeho konzumaci může maximálně dojít k alergické reakci, obecně je jeho užívání v malých množstvích absolutně bezpečné.

Odborníci sdílejí stejný názor a domnívají se, že tato látka je pro tělo dokonce do jisté míry prospěšná. Po aplikaci má sorban draselný antibakteriální účinek, normalizuje stav střevní mikroflóry a ničí bakterie a plísně, čímž zlepšuje fungování vnitřních orgánů.

Vědci zjistili, že v malých množstvích není toxický a v těle se štěpí na vodu a oxid uhličitý v metabolickém Krebsově cyklu. V potravinářství se používá v množství, ve kterém nejsou známy nepříznivé účinky na zdraví. Samozřejmě i my v Symprove přísně dodržujeme jeho dávkování tak, aby bylo pro naše zákazníky prospěšné a stoprocentně bezpečné.

Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát

Sorban draselný v kosmetice

Kosmetické přípravky jsou považovány za příznivou živnou půdu pro různé škodlivé bakterie a plísně. Je to způsobeno tím, že většina z nich je uložena v koupelně, kde je pravidelná vysoká vlhkost a náhlé změny teploty.  Proto jsou opakovaně podrobovány testům na různých úrovních.

Sorban draselný se nachází například i v šamponech a sprchových gelech. Tato látka dodává produktům zvlhčující a zvláčňující účinek. Je považován za hypoalergenní, proto se často přidává do krémů pro citlivou pokožku a kolem očí.

Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát
Zdroj: Unsplash.com

Regulace E202 v Evropě

Přijatelná denní dávka je 0 až 25mg na kilogram tělesné váhy. V České republice a celé Evropské Unii je použití látky regulováno zákonem. Ve Spojených státech je tato látka také povolena a nese označení GRAS (generally recognized as safety), takže je považována za bezpečnou.

Sorban draselný se považuje za netoxický, protože prochází procesem beta-oxidace, během kterého ho mitochondrie přeměňují na energii, v organismu se nehromadí, nevykazuje teratogenní, mutagenní ani karcinogenní účinky.

Je třeba zdůraznit, že tato látka byla předmětem různých klinických studií na myších a potkanech. V experimentu, kde zvířata dostávala potravu s obsahem 8 procent sorbanu draselného během 90 dnů, vědci nezjistili po třech měsících žádné změny v jejich těle ani organismu.

Butyrát a trávení

Látka butyrát je v současnosti prezentována jako vhodnější alternativa k probiotikům obsahujícím sorban draselný, ale kromě toho, že nemá konzervační účinky – a tudíž nezamezuje tvorbě a šíření plísní a kvasinek v potravinách, by měli zejména lidé se zánětlivými onemocněními střev jeho užívání zvážit a poradit se s lékařem.

Butyrát může potlačit proliferaci a opravu epiteliálních (tkáňových) kmenových buněk a k jeho suplementaci butyrátem se musí přistupovat s mimořádnou opatrností zejména v případech závažného zánětu střev a poškození tkáně, hlavně při aktivní ulcerózní kolitidě. Vysokodávkové probiotické a prebiotické doplňky by se také měly používat s opatrností, protože butyrogenní vlákna nebo bakterie produkující butyráty by také mohly potenciálně zhoršit kolitidu.

Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát
Zdroj: Shutterstock

Vhodnější mohou být prebiotika

Vzhledem k povaze střevní fermentace je také pravděpodobné, že prebiotická vlákna poskytnou pomalejší a rozptýlenější uvolňování butyrátu v tlustém střevě. Naše střevní anatomie a střevní ekologie se vyvinuly na stravě bohaté na fermentovatelná vlákna, a to je výchozí látka (prekurzor) butyrátu, na který jsou naše střeva nejvíc zvyklá.

Prebiotika mají také mnoho výhod nad rámec produkce butyrátů, včetně protizánětlivých účinků na střevní epitel a proliferace prospěšných mikrobů. Přesto je důležité poznamenat, že i velké množství prebiotik může být škodlivé pro hojení v případech závažného zánětu střev a poranění sliznic.

Prebiotika najdete v potravinách jako česnek, cibule, pórek nebo zelí, v luštěninách jako fazole, cizrna nebo čočka a ovoci jako banán, jablko nebo grepfruit.

Vždy je nejlepší poradit se s lékařem dříve, než začnete užívat doplňky stravy a uděláte významné změny ve stravování, zejména u lidí s existujícími zdravotními problémy.

Zdroje:

Cani P. D, et al. Metabolic Endotoxemia Initiates Obesity and Insulin Resistance. Diabetes 2007., 56, 1761-1772

Sun J., Chang E. B. Exploring gut microbes in human health and disease: Pushing the envelope. Genes Dis. 2014., 132-139.

Thibault, R. et al. Down-Regulation of the Monocarboxylate Transporter 1 Is Involved in Butyrate Deficiency During Intestinal Inflammation. Gastroenterology 133, 1916–1927 (2007).

Kovarik, J. J. et al Impaired anti-inflammatory efficacy of n-butyrate in patients with IBD. Eur. J. Clin. Invest. 41, 291–298 (2011).

+ posts

Vystudovala ošetřovatelství na Lékařské fakultě UK a obor farmaceutický asistent v ČR. Pracovala v lékárně, pro online lékárnu a jako koordinátor klinických studií v Biomedicínském centru SAV. Je zdravotník tělem i duší, ráda pomáhá jiným, a proto ji tato práce naplňuje. Má ráda přírodu, tanec a svou rodinu.

Symprove newsletter

Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne žiadny zaujímavý článok na tému trávenia, imunity či zdravého životného štýlu.
Posielame maximálne raz týždenne!

JEDINÁ ŽIVÁ PROBIOTIKA

Udržujte zdravou rovnováhu bakterií ve střevech již dnes!

Díky jedinečné technologii a dlouholetému zdokonalování jsou probiotika SymproveTM jediná skutečně živá probiotika, která se díky vodní bázi dostaví do střev, kde příznivě působí na trávení, imunitu a celkové zdraví organismu.
Na rozdíl od pilulkových probiotik pobývají v žaludku, jak je agresivní žaludeční kyseliny rozloží a oslabí, ale projdou trávicím systémem přímo tam, kde jsou potřeba.