Pojem histaminová intolerance začal být v posledních letech celkem známý a zdá se, že tímto onemocněním trpí stále více lidí. O co vlastně jde? Co je to ten histamin, proč ho někdo netoleruje … a co s tím mohou mít společné naše střeva?
Histamin je zcela přirozená, v těle se vyskytující molekula, která je důležitá pro opravdu velké množství tělesných funkcí. V imunitním systému je důležitým hráčem při alergických reakcích a při poranění, v mozku ovlivňuje přenos signálů a v žaludku spouští uvolnění žaludeční kyseliny, důležité pro trávení. Tak jak je to však v životě se vším – všeho moc škodí. Zvýšené množství histaminu se může například projevit jako alergická vyrážka bez zjevné příčiny, v mozku zase může způsobit útlum projevující se únavou a v žaludku zvýšenou produkcí kyseliny a tedy pálením žáhy a s ním spojenou bolestí břicha.
Jak to že ho je hodně?
Histamin, jakož i histidin, aminokyselina z níž vzniká histamin, se nacházejí ve velkém množství potravin. Naše tělo si však za normálních podmínek reguluje hladinu histaminu v těle a zabraňuje jeho zvýšeným hladinám pomocí speciálních enzymů, zejména diaminooxidázy (DAO), které ho odbourávají. Histaminová intolerance vzniká, když tyto enzymy nefungují správně a hladina histaminu se tak může zvyšovat. Důvodů poruchy jejich funkce může být několik:
- Střevní onemocnění jako zánětlivá onemocnění střeva (IBD), syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva (SIBO) nebo tzv. syndrom děravého střeva – při těchto onemocněních dochází k poškození nebo oslabení funkce střevních buněk, v nichž se ve velké míře nacházejí enzymy rozkládající histamin přijímaný z potravy
- Některá léčiva nebo potraviny mohou blokovat funkci nebo produkci zmíněných enzymů nebo zvyšovat uvolňování histaminu v těle – mezi léčiva patří např. kys. acetylsalicylová (Aspirin), diklofenak nebo některá antibiotika, potravinám se budeme speciálně věnovat v dalším článku
- Jiné faktory – genetické poruchy, těžká poranění, onemocnění jater, nedostatek vitaminu B6 nebo zinku, chronický stres, teplotní extrémy, alkohol…

Jak se projevuje?
Několik příznaků je velmi podobných příznakům alergie. Jejich výskyt a intenzita se mohou u
lidí lišit. Mezi nejčastější příznaky však patří:
- Bolesti hlavy až migrény
- Únava
- Zažívací problémy
- Nevolnost a zvracení
- Vyrážka, kopřivka, zarudnutí, svědění na pokožce
- Výtok z nosu nebo ucpaný nos
- Zarudlé, svědící nebo slzící oči
- Kýchání
- Poruchy menstruačního cyklu
Při závažnější histaminové intoleranci může docházet k:
- Vysoký nebo nízký tlak, poruchy srdečního rytmu
- Křeče v břiše
- Otoky různých částí těla, např. rty, oči
- Úzkost a poruchy spánku
- Závratě
- Tremor (třes)

Diagnostika
Příznaky histaminové intolerance mohou být opravdu velmi variabilní a často podobné se
spoustou jiných podobných onemocnění, potravinových alergií nebo intolerancí. Z tohoto
důvodu může být diagnostika na základě symptomů nepřesná.
Nejdůležitějším laboratorním vyšetřením je monitorování aktivity DAO v krevním séru.
Vhodné je také vést tzv. potravinový deník a sledovat, které potraviny zhoršují symptomy.
O tom, které potraviny jsou vhodné nebo nevhodné, jakož i o možnostech léčby histaminové
intolerance si povíme v následujícím článku.
Zdroje
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952
- https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance
- https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/histaminova-intolerancia
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322543#symptoms

absolvent Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského, aktuálne študent doktorandského štúdia
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.cz/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.cz/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.cz/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.cz/author/boris-dudik/