Jak jsme zmínili v předchozím článku, histaminová intolerance je způsobena nedostatečným
odbouráváním histaminu, což je zapříčiněno nedostatkem nebo slabší účinností jeho
degradačních enzymů (DAO). Jedním ze zaručených způsobů jak předejít nepříjemným
příznakům nadměrného množství histaminu v těle je vyhýbání se potravinám s jeho obsahem,
potravinám, které podporují jeho uvolňování nebo obsahují složky, které zatěžují s DAO.
Potraviny s vyšším obsahem histaminu:
• Alkohol – zejména víno, pivo
• Některé druhy zeleniny – lilek, avokádo, špenát …
• Zavařované nebo konzervované potraviny
• Vyzrálé sýry – čedar, parmazán …
• Uzené maso – salám, šunka, párky …
• Dary moře – ústřice, krevety, krabi …
• Některé luštěniny – zejména sójové boby, hrášek, červené fazole
• Některé ořechy – vlašské, arašídy, kešu …
• Fermentované potraviny – zejména kyselé zelí, kimchi, kefír …

Potraviny způsobující zvýšené uvolňování histaminu v těle:
• Alkohol
• Citrusy – citrony, limetky, pomeranče …
• Kakao a čokoláda
• Vlašské ořechy a arašídy
• Papája, ananas, švestky, kiwi, banány
• Luštěniny
• Rajčata
• Většinaoctů
• Aditiva -benzoany, glutamát, potravinová barviva …
Potraviny blokující DAO enzym:
• Alkohol
• Černý čaj
• Energetické drinky
• Čaj maté

Tento seznam je opravdu dlouhý a ani zdaleka není kompletní, zcela eliminovat příjem histaminu z potravy není reálné. Pomoci však může konzumace potravin s jeho nižším obsahem, jako např.:
• Čerstvé maso
• Necitrusové ovoce
• Vajíčka
• Bezlepkové obiloviny – quinoa nebo rýže
• Mléčné náhrady – kokosové mléko, mandlové mléko
• Čerstvá zelenina, kromě dříve zmíněných
• Olivový olej

K dietě mohou také pomoci výživové doplňky s obsahem DAO. Pokud se užijí před jídlem s obsahem histaminu, mohou snížit projevy intolerance.
Probiotika?
Jelikož je histaminová intolerance často doprovázena onemocněními trávícího traktu, které jsou spojeny s narušením střevní mikrobioty (IBD, SIBO, syndrom děravého střeva …) pokud jste četli naše blogy, určitě vás hned napadly probiotika, jako možnost léčby. Odpověď? Ano i ne.
Je třeba si uvědomit, že probiotické bakterie jsou od sebe extrémně odlišné. To, co dělá jeden
kmen daného druhu, nemusí dělat jiný kmen. U různých probiotických bakterií tak byly popsány různé účinky ohledně jejich vztahu k histaminu:
• některé jsou schopny jej produkovat
• některé ho rozkládají
• některé nemají žádný vliv na histamin
Jelikož existuje velké množství kmenů bakterií, často se nezná, jaký je jejich vztah k histaminu.
Podle studií na jiných kmenech daného druhu však můžeme teoreticky předpokládat, které by
mohly být prospěšné a které ne.
Mezi rizikovější, tedy potenciálně spíše neprospěšné a produkující histamin můžeme zařadit ty, které se podílejí na kvašení jogurtů nebo jiných fermentovaných potravin. Jde tedy především o kmeny druhů Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus.
Naopak schopnost degradovat histamin je teoretický možný u kmenů druhů Lactobacillus
rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis či
Bifidobacterium longum.
Závěr
Tak jako jsou od sebe odlišné jednotlivé bakterie, stejně se odlišujeme i my lidé. Proto každému může pomoci něco jiného, jedna složka potravy nebo probiotika může někomu pomoci, někomu uškodit a u někoho zase nemít vůbec žádný vliv. Histaminová intolerance je jedno z onemocnění, se kterým se musíte naučit žít a postupně poznávat, co vám pomáhá a co ne. Postupným zkoušením určitě přijdete na to, co je pro vás nejlepší.
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952
https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance
absolvent Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského, aktuálne študent doktorandského štúdia
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.cz/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.cz/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.cz/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.cz/author/boris-dudik/